Witte Donderdag 1.0
(filosofie; religie, mystiek en mythologie; religie, mystiek en mythologie)
Algemene voorbeelden
Witte Donderdag is wit omdat de katholieke kerk voorschrijft dat de liturgische kleur op die dag wit moet zijn.
Tijdens een liturgische viering in de avond van Goede Vrijdag [...] wordt er gebeden voor verschillende noden. Daarna volgen de kruisverering en de uitreiking van de communie. Voor deze uitreiking wordt het brood gebruikt dat op Witte Donderdag is geconsacreerd.
Witte Donderdag, vandaag dus, is nog altijd de dag waarop christenen overal ter wereld het Laatste Avondmaal herdenken, meteen ook de dag waarop Jezus verraden werd door Judas en uitgeleverd werd aan de Romeinse bezetter in Jeruzalem [...]. Witte Donderdag is wit omdat de katholieke kerk voorschrijft dat de liturgische kleur op die dag wit moet zijn. Dat wit heeft de Kerk overgenomen van de Romeinen. Wit was de kleur die de Romeinen altijd, nu ja, toch dikwijls, droegen.
De gebeurtenissen volgen elkaar snel op: Amper heeft Jezus op Witte Donderdag het Avondmaal met de leerlingen gevierd en het sacrament van de Eucharistie ingesteld, of Hij wordt gevangen genomen. De dag erop, Goede Vrijdag, loopt Hij met het kruis op zijn schouders naar Golgota, de plaats van de terechtstelling.